woensdag 2 november 2016

Hoe begonnen

Een jaar of acht, negen geleden, toen ik al een hele tijd zonder werk zat, eens begonnen om een dobbertje / pennetje te bouwen. Had er wel ruim voldoende in mijn bezit hoor, maar ik wilde gewoon zelf eens kijken of ik ook een pennetje kon bouwen. Had tijd voldoende.
De hierboven getoonde pennetjes destijds besteld bij Eric Terluin, die nu hengels bouwt van splitcane. (www.flevocane.nl) Van Eric heel veel tips gekregen hoe één en ander aan te pakken. Rondhout balsa besteld, statéprikkers gekocht in de supermarkt en beginnen maar. Heel primitief. Boormachine vastgezet. Op een satéprikker een stukje balsa hout gelijmd en met een schuurpapiertje grof een modelletje gedraaid. Steeds fijner schuurpapier gebruikt en het resultaat viel zeker niet tegen. Echter om twee identieke drijflichaampjes te maken, lukte eigenlijk niet. Wilde graag identieke pennetjes bouwen met een koperen oogje onderaan in de antenne. Met mijn boormachine in een Bosch boorstandaard en aan de andere kant een plankje met daarin een gaatje geboord, waarin een satéprikker paste, ging het draaien van drijflichaampjes al wat beter.Op deze manier lukte het mij ook regelmatig om met een klein boortje gaatjes te boren in de onderkant van de saté prikker, waarin ik dan de oogjes kon lijmen.
De oogjes draaide ik zelf van koperdraad en deze werden dan in de onderkant van de antenne gelijmd. De werkwijze van het draaien beviel mij niet echt en ben op internet op zoek gegaan naar manieren om zelf pennetjes te draaien. Ik kwam bij mijn zoektocht o.a. uit bij het Nationaal HengelSportForum. Hier heb ik enorm veel informatie kunnen lezen en antwoorden gekregen op mijn vragen.
Had al snel in de gaten dat ik een klein draaibankje moest gaan aanschaffen. Een Emco Unimat 3 moest het worden. Markplaats afgestruind. Uiteindelijk een draaibankje naar mijn zin gevonden en ik kon beginnen. Een malletje gemaakt van MDF. Hierin schuurpapier geplakt dmv dubbelzijdig plakband en het draaien kon beginnen.
Malletje met daarin schuurpapier geplakt
 
Satéprikkers met daarop een stukje balsa gelijmd.
 
Draaien door middel van het malletje
 
Pennetjes ruw afgedraaid met korrel 80
 
Links een drijflichaampje grof gedraaid, rechts met fijner schuurpapier behandeld.
 
Twee pennetjes gedraaid, zien er al redelijk uit.

Middels het draaibankje was het ook redelijk eenvoudig om gaatjes te boren in de onderkant van de antenne. Een plaatje zegt meer dan voldoende volgens mij.
 
 
 
 
Mijn eerste afgebouwde pennetjes. 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten